Eğitimler
Alıştırma Usulü
854 sayılı Deniz İş Kanunu
1) Aşağıdakilerin hangisinde fesih hükmü doğru bir şekilde ifade edilmiştir?
-
A) 14 ve 16’ncı maddelere göre hizmet aktinin feshinde fesih keyfiyeti, gemi seyir halinde ise, kararlaştırılmış limanda ve kararlaştırılmış liman değiştirildiği takdirde ilk uğrayacağı limanda geminin emniyet altına alınmasına kadar uzatılmış sayılır.
-
B) Hizmet aktinin işveren veya işveren vekili tarafından feshedilmesi halinde sebepleri ile birlikte gemiadamına yazılı olarak bildirilmesi şarttır. Bildirim imkânı olmayan hallerde durum bir tutanakla tespit olunur.
-
C) Geminin Türk Bayrağını taşıma hakkı bulunduğu sürece mülkiyetin kısmen veya tamamen herhangi bir şahsa geçmesi hizmet aktinin feshini gerektirmez.
-
D) Hepsi.
2) Aşağıdakilerin hangisinde bildirim süreleri için doğru bir şekilde ifade edilmiştir?
-
A) Bildirim süreleri sözleşmeler ile artırılabilir.
-
B) Bildirim şartına uymayan taraf, bildirim süresine ilişkin ücret tutarında tazminat ödemek zorundadır.
-
C) İşveren bildirim süresine ait ücreti peşin vermek suretiyle iş sözleşmesini feshedebilir.
-
D) Hepsi.
3) Fesih hakkının kötüye kullanılarak sona erdirildiği durumlarda, gemiadamına yazılı önellere ait ücretlerin kaç katı tutarında tazminat ödenir?
4) Aşağıdakilerden hangisi belirsiz süreli iş sözleşmelerinin feshinden önce durumun diğer tarafa bildirilmesi ile ilgili olarak yanlış bir şekilde ifade edilmiştir?
-
A) İşi 6 aydan az sürmüş olan işçi için, bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak 2 hafta sonra.
-
B) İşi 6 aydan 1,5 yıla kadar sürmüş olan işçi için, bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak 4 hafta sonra.
-
C) İşi bir 1,5 yıldan 3 yıla kadar sürmüş olan işçi için, bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak 6 hafta sonra.
-
D) İşi 3 yıldan fazla sürmüş işçi için, bildirim yapılmasından başlayarak 12 hafta sonra.
5) Derhal fesih hakkını kullanma süresi aşağıdakilerden hangisinde doğru bir şekilde ifade edilmiştir?
-
A) İki taraftan birinin bu çeşit davranışlarda bulunduğunu öbür tarafın öğrendiği günden başlayarak (12) işgünü geçtikten ve herhalde fiilin vukuundan itibaren 1 sene sonra kullanılamaz.
-
B) İki taraftan birinin bu çeşit davranışlarda bulunduğunu öbür tarafın öğrendiği günden başlayarak (6) işgünü geçtikten ve herhalde fiilin vukuundan itibaren 1 sene sonra kullanılamaz.
-
C) İki taraftan birinin bu çeşit davranışlarda bulunduğunu öbür tarafın öğrendiği günden başlayarak (12) işgünü geçtikten ve herhalde fiilin vukuundan itibaren 2 sene sonra kullanılamaz.
-
D) İki taraftan birinin bu çeşit davranışlarda bulunduğunu öbür tarafın öğrendiği günden başlayarak (6) işgünü geçtikten ve herhalde fiilin vukuundan itibaren 2 sene sonra kullanılamaz.
6) Gemiadamı tarafından, süresi belirli olsun veya olmasın ya da sefer üzerine yapılan sözleşmeler hangi hallerde feshedilebilir?
-
A) Ücretin kanun hükümleri veya hizmet akdi gereğince ödenmemesi halinde.
-
B) İşveren veya işveren vekilinin gemiadamına karşı, kanuna, hizmet akitlerine veya sair iş şartlarına aykırı hareket etmesi halinde.
-
C) İşveren veya işveren vekilinin gemiadamına karşı denizcilik kural ve teamüllerine veya ahlak ve adaba aykırı hareket etmesi halinde.
-
D) Hepsi.
7) İşveren, işveren vekili veya gemiadamı tarafından, süresi belirli olsun veya olmasın ya da sefer üzerine yapılan sözleşmeler hangi hallerde feshedilebilir?
-
A) Geminin herhangi bir sebeple 30 günden fazla bir süre seferden kaldırılması halinde.
-
B) Gemiadamının herhangi bir sebeple sürekli olarak gemide çalışmasına engel bir hastalığa yakalanması halinde.
-
C) Gemiadamının herhangi bir sebeple sürekli olarak gemide çalışmasına mani olacak bir engellilik durumunun oluşması halinde.
-
D) Hepsi.
8) İşveren veya işveren vekili tarafından, süresi belirli olsun veya olmasın ya da sefer üzerine yapılan sözleşmeler hangi hallerde feshedilebilir?
-
A) Gemiadamının herhangi bir limanda geminin hareketinden önce gemiye dönerek hizmete girmemesi veya gemiye hiç dönmemesi halinde.
-
B) Gemiadamının gemide hizmet görmesinin tutukluluk, hapis veya gemide çalışmaktan menolunması gibi sebeplerle imkânsız bir hal alması halinde.
-
C) Gemiadamının işveren veya işveren vekiline karşı, kanuna, hizmet akitlerine sair iş ve çalışma şartlarına aykırı hareket etmesi halinde.
-
D) Hepsi.
9) Aşağıdakilerin hangisinde gemiadamı çalışma belgesinin verilmemesi halinde uygulanan yaptırımlar doğru bir şekilde ifade edilmiştir?
-
A) İşveren veya işveren vekili, gemiadamının istediği belgeyi vermemekte direnirse veyahut belgeye gemiadamı için doğru olmayan yazılar yazarsa, gemiadamının yahut yeni işine girdiği işverenin isteği üzerine, bağlama limanındaki liman reisliğince yapılacak inceleme sonucunu gösteren bir belge gemiadamına veya yeni işverene verilir. Liman reisliği tarafından yapılacak inceleme bir haftada bitirilir.
-
B) Kamu hizmeti gören idarelere bağlı gemilerden çıkan gemiadamına belge verilmek istenmez veyahut belgeye doğru olmayan yazılar yazılırsa, gerekli incelemenin yapılması için bu gemilerin bağlı oldukları makamlara başvurulur.
-
C) Belgenin vaktinde verilmemesi veyahut belgede doğru olmayan yazılar bulunmasından zarar gören gemiadamı veyahut gemiadamını işe alan yeni işveren eski işverenden tazminat isteyebilir.
-
D) Hepsi.
10) Belirsiz süreli iş sözleşmelerinde deneme süresi ne kadardır?
11) Aşağıdakilerden hangisi deneme süresi için doğru bir şekilde ifade edilmiştir?
-
A) Süresi belirli olmayan hizmet akitlerinde deneme süresi en çok bir aydır.
-
B) Bu süre içinde taraflar hizmet akdini bildirimsiz ve tazminatsız bozabilirler.
-
C) Ancak gemiadamının çalıştığı günler için ücret hakkı saklıdır.
-
D) Hepsi.
12) Aşağıdakilerden hangisi gemiadamı çalışma belgesi için doğru bir şekilde ifade edilmiştir?
-
A) İşinden ayrılan gemiadamına işveren veya işveren vekili tarafından işinin çeşidinin ne olduğunu ve süresini gösteren bir belge verilir.
-
B) Bu belgeye gemiadamı isterse, kendisinin durumu ve davranışlarıyla, çalışmasının ne yolda olduğu da ayrıca yazılır.
-
C) İşveren veya işveren vekilinin belgedeki imzası, gemiadamı dilerse bağlama limanındaki liman reisliği tarafından onaylanır.
-
D) Hepsi.
13) Aşağıdakilerden hangisi iş sözleşmesi için doğru bir şekilde ifade edilmiştir?
-
A) Belirli bir sefer için yapılmış olan hizmet aktinin sonunda gemiadamı işveren veya işveren vekilinin muvafakatiyle işe devam eder ve gemi de sefere çıkarsa, hizmet akdi bu sefer süresince uzatılmış sayılır.
-
B) Belirli bir süre için yapılmış olan hizmet aktinin sonunda gemiadamı işveren veya işveren vekilinin muvafakatiyle işe devam ederse hizmet akdi, aynı süre için uzatılmış sayılır.
-
C) Gemiadamıyla işveren veya işveren vekili arasında yapılacak hizmet akitleri, her türlü resim ve harçtan muaftır.
-
D) Hepsi.
14) Aşağıdakilerden hangisi iş sözleşmesi için doğru bir şekilde ifade edilmiştir?
-
A) Hizmet akdi belirli bir süre veya sefer için yahut süresiz olarak yapılabilir.
-
B) Belirli bir süre için yapılmış hizmet akdi bu sürenin bitiminde sona erer. Hizmet akdi gemi seyir halinde iken sona ererse akit, geminin ilk limana varmasına ve güvenlik altına alınmasına kadar devam eder.
-
C) Belirli sefer için yapılmış hizmet akdi, akitte yazılı seferin sonunda geminin vardığı limanda yükünü boşaltmasıyla sona erer.
-
D) Hepsi.
15) Yazılı iş sözleşmesi yapılırken bulunması gereken hususlar aşağıdakilerden hangisidir?
-
A) İşverenin adı ve soyadıyla ikametgâh adresi.
-
B) Gemiadamının adı, soyadı, doğum tarihi ve yeri, sicil numarası ve ikametgâh adresi.
-
C) Gemiadamının çalışacağı geminin ismi, sicil numarası, grostonilatosu ve kaydedildiği sicil dairesi.
-
D) Hepsi.
16) Yazılı iş sözleşmesi yapılırken bulunması gereken hususlar aşağıdakilerden hangisidir?
-
A) Hizmet aktinin belli bir süre için yapılmış olup olmadığı, belli bir süre için yapılmış ise süresi veya sefer üzerine ise hangi sefer olduğu.
-
B) Kararlaştırılan ücret esası ile miktarı.
-
C) Ücretin ödeme zamanı ve yeri ile zorunlu tutulan işverenler için gemiadamının ücret, prim, ikramiye ve bu nitelikteki her çeşit istihkakının ödeneceği banka özel hesap numarası.
-
D) Hepsi.
17) Bir hizmet akdine dayanarak gemide çalışan kaptan, zabit ve tayfalarla diğer kimselere ne ad verilir?
18) Gemiyi sevk ve idare eden kimseye veya zorunlu sebeplerle görevi başında bulunmaması halinde ona vekalet eden kimseye ne ad verilir?
19) Kıdem tazminatına hangi hallerde hak kazanılır?
-
A) Gemi adamı tarafından bu Kanunun 14’üncü maddesinin II’nci ve III’üncü bentleri uyarınca işten ayrılma halinde.
-
B) Muvazzaf askerlik hizmeti dolayısıyla işten ayrılma halinde.
-
C) Emeklilik hakkının elde edilmesi dolayısıyla işten ayrılma halinde.
-
D) Hepsi.
20) Aşağıdakilerin hangisinde yurda iade şartları doğru bir şekilde ifade edilmiştir?
-
A) Hizmet aktinin, 14 üncü maddenin, I, II, III ve IV üncü bentlerine göre işveren veya işveren vekili veya gemiadamı tarafından yurt dışında feshi halinde, işveren veya işveren vekili gemiadamını hizmet aktinde başka hüküm yoksa, geminin bağlama limanına iade etmek ve gemiadamının iadeye ilişkin ve durumuna uygun yol, iaşe vesair zaruri masraflarını karşılamak veya ödemek zorundadır.
-
B) Yabancı gemiadamıyla yapılan hizmet akdinde ayrı bir hüküm yoksa, işveren veya işveren vekili yabancı gemiadamını ikametgahının bulunduğu mahal limanına iade etmek zorundadır.
-
C) Hizmet aktinin herhangi bir Türk limanında feshi halinde akitte başka hüküm yoksa, gemiadamının işveren veya işveren vekili tarafından 21’inci maddedeki ölçüler içinde bağlama limanına iadesi zorunludur.
-
D) Hepsi.
21) Yurt dışındaki gemiadamının sözleşme feshi halinde aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak ifade edilmiştir?
-
A) İşveren veya işveren vekilinin 21 ve 23 üncü maddelerde belirtilen zorunluğa uymaması halinde, gemiadamı yurda dönmek için yaptığı durumuna uygun yol, iaşe vesair masrafları ve ayrıca 15 günlük ücreti tutarında bir tazminatı işveren veya işveren vekilinden istiyebilir.
-
B) Yabancı bir memlekette işine son verilen veya hizmet akdi yabancı bir memlekette sona eren gemiadamı o memlekette denizcilik işleriyle ilgili olsun veya olmasın, başka bir işverenle hizmet akdi yaparsa eski işveren veya işveren vekilinin gemiadamını yurda iade zorunluluğu kalkar.
-
C) 21, 22 ve 23’üncü maddelerde yazılı hallerde gemiadamı, işine son verilmesi yahut ta hizmet aktinin sona ermesi gününden başlayarak bir hafta içinde yurda iade edilmesini istemezse işveren veya işveren vekili iade ile zorunlu tutulamaz.
-
D) Hepsi.
22) Günlük çalışma süresi ne kadardır?
-
A) Günlük çalışma süresi 9 saattir.
-
B) Günlük çalışma süresi 8 saattir.
-
C) Günlük çalışma süresi 7 saattir.
-
D) Günlük çalışma süresi 6 saattir.
23) Çalışma süresi nedir?
-
A) İş süresi, gemiadamının işbaşında çalıştığı veya vardiya tuttuğu süredir.
-
B) İş süresi, gemiadamının gemide bulunduğu süredir.
-
C) İş süresi, gemiadamının seyir halindeki gemide bulunduğu süredir.
-
D) İş süresi, gemiadamının işveren tarafından sağlanan kıyafet ve ekipmanları ile gemide hazır bulunduğu süredir.
24) Aşağıdakilerden hangisi Deniz İş Kanunu’nun iş sürelerine ilişkin hükümlerine tabi değildir?
-
A) Birden fazla kaptanın bulunduğu gemilerde birinci kaptan veya bu kanunun 2’nci maddesinin (C) fıkrasında yazılı olduğu şekilde kendisine vekalet eden kimse (kılavuz kaptanlar dahil).
-
B) Birden fazla makinistin bulunduğu gemilerde başmakinist.
-
C) Doktor ve sağlık memurları.
-
D) Hepsi.
25) Aşağıdakilerden hangisi Deniz İş Kanunu’nun iş sürelerine ilişkin hükümlerine tabi değildir?
-
A) Hemşire ve hastabakıcılar.
-
B) Asli görevleri can, mal ve gemi kurtarma olan kurtarma gemilerinde çalışan gemiadamları.
-
C) Gemide kendi nam ve hesabına çalışanlar.
-
D) Hepsi.
26) Günlük 8 haftalık 48 saati aşan çalışmalara ne denir?
27) Her bir saat fazla çalışma için verilecek ücret normal çalışma ücretinin saat başına düşen miktarının ne kadar yükseltilmesi suretiyle ödenir?
28) Aşağıdakilerden hangileri fazla çalışma saatleri olarak sayılmaz?
-
A) Geminin, gemideki şahısların veya gemi hamulesinin selameti için kaptanın yapılmasını zaruri gördüğü işler.
-
B) Gümrük, karantina vesair sıhhi formaliteler dolayısıyle yerine getirilmesinde zorunluluk bulunan ilave işler.
-
C) Gemi seyir halinde veya limanda iken gemide yaptırılan (yangın, gemiyi terk etme, denizde çatışma, denizden adam kurtarma ve savunma) talimleri.
-
D) Hepsi.
29) Gemiadamları için fazla çalışma saatleri belirlenirken işverenin sorumlulukları aşağıdakilerden hangisinde doğru bir şekilde ifade edilmiştir?
-
A) Fazla saatlerle çalışmaları belgelemek üzere işveren veya işveren vekili noterden tasdikli ayrı bir defter tutmak zorundadır.
-
B) Bu defterde gemiadamına uygulanan zam nispetleriyle fazla çalışmanın yapıldığı gün ve o güne düşen miktarı ve gemiadamının hak ettiği fazla çalışma ücreti gösterilir.
-
C) Fazla saatlerle çalışma ücretlerinin asıl ücretler için hizmet akdinde gösterilmiş bulunan zaman, yer ve devrelerde, işveren veya işveren vekili tarafından gemiadamlarına tam olarak ödenmesi zorunludur.
-
D) Hepsi.
30) Bir kimseye bir iş karşılığında işveren veya üçüncü kişiler tarafından sağlanan ve para ile ödenen tutara ne denir?
31) Ücret, prim, ikramiye ve bu nitelikteki her çeşit istihkak kural olarak işçiye nasıl teslim edilir?
-
A) Türk parası ile işyerinde ödenir.
-
B) Zarf içinde adresine gönderilir.
-
C) Özel olarak açılan bir banka hesabına ödenir.
-
D) PTT hesabı aracılığı ile ödenir.
32) Gemiadamları için ücret ödeme zaman dilimi ne kadardır?
-
A) Ücret ödeme devresi 1 aydan fazla olamaz.
-
B) Ücret ödeme devresi 2 aydan fazla olamaz.
-
C) Ücret ödeme devresi 3 aydan fazla olamaz.
-
D) Ücret ödeme devresi 4 aydan fazla olamaz.
33) Aşağıdakilerin hangisinde ücret ödemeleri doğru bir şekilde ifade edilmiştir?
-
A) Hizmet aktinin sona ermesi veya bozulması halinde işveren veya işveren vekili gemiadamının ücretini derhal ve tam olarak ödemek zorundadır.
-
B) Haklı bir sebep olmaksızın işini yapmayan gemiadamı, keyfiyet gemi jurnaline kaydedilmek ve jurnali yoksa bir tutanakla belgelenmek şartıyla bu müddete ait ücretten mahrum edilir. Bu yüzden uğradığı zararın telafisi için işverenin tazminat istemek hakkı saklıdır.
-
C) İşveren veya işveren vekili, gemiadamlarının istekleri halinde kendilerine hizmet akdinde yazılı esaslara göre avans ödemeye zorunludur.
-
D) Hepsi.
34) Gemiadamlarının ücret ödenekleri için işveren tarafından ücret defteri tutma koşulları hangileridir?
-
A) Her gemide, noterlikçe tasdikli bir ücret ödeme defteri tutulur. Şu kadar ki, liman seferi yapan gemilerde bu defter işveren bürosunda da tutulabilir.
-
B) Hizmet akitleri gereğince gemiadamlarına yapılacak her çeşit ödemelerin bu deftere kaydedilmesi ve kayıtların imza veya makbuzla belgelenmesi zorunludur.
-
C) İstek halinde, bu kayıtların tasdikli bir örneği gemiadamına verilir. Bu muameleler her türlü resimden muaftır.
-
D) Hepsi.
35) Gemiadamının ücretinin saklı tutulacak kısmı nasıl ifade edilir?
-
A) Gemiadamının ücretinin ayda 240 lirası haczedilemez veya başkasına devir ve temlik olunamaz.
-
B) Ancak gemiadamının bakmak zorunda olduğu aile üyeleri için hâkim tarafından takdir edilecek miktar bu paraya dahil değildir.
-
C) Bu kayıtlamalar, nafaka borcu alacaklılarının haklarını kaldırmaz.
-
D) Hepsi.
36) Aşağıdakilerin hangisinde gemiadamlarına uygulanacak iaşe koşulları doğru bir şekilde ifade edilmiştir?
-
A) Bu kanuna tabi gemilerde iaşe servisi kurulması zorunludur.
-
B) Gemiadamları hizmete başladığı günden başlayarak hizmetten çıkış anına kadar gemide işveren tarafından bedelsiz iaşe olunurlar.
-
C) İaşenin zorunlu sebeplerle uygulanamaması halinde işveren veya vekilince başkaca münasip bir iaşe imkânı sağlanır veya nakden ödeme usulü uygulanır.
-
D) Hepsi.
37) Aşağıdakilerin hangisinde gemiadamlarına uygulanacak iaşe koşulları doğru bir şekilde ifade edilmiştir?
-
A) Limanlar içinde, şehir hatlarında, körfezlerde, göllerde iaşe servisi kurulması zorunlu değildir.
-
B) Akarsularda yolcu ve yük nakleden gemilerde, mavna, şat ve benzerlerinde iaşe servisi kurulması zorunlu değildir.
-
C) Bu durumda işveren veya işveren vekili iaşe zorunluluğunu nakden ödemek suretiyle yerine getirir.
-
D) Hepsi.
38) Gemiadamları için gemilerde barınma ve ikamet koşulları hangi şekilde sağlanır?
-
A) Gemiadamlarına işe giriş gününden başlayarak işten çıkış gününe kadar rütbeleri, sayıları ve geminin büyüklüğüne uygun olarak ve yalnız kendileriyle eşyalarına ait olmak üzere gemi içinde ikamet yerleri bedelsiz olarak sağlanır.
-
B) Herhangi bir zorunlu sebep yüzünden gemiadamlarının gemide ikametine imkân olmazsa işveren veya işveren vekili tarafından başka bir ikamet imkânı sağlanır.
-
C) Gemiadamlarına ikamet imkanı belirli şartlar dahilinde işveren tarafından zorunlu ve ücretsiz sağlanır.
-
D) Hepsi.
39) Gemiadamları için gemilerde ikamet ve iaşe koşulları hangi şekilde belirlenir?
-
A) Bu Kanuna tabi gemilerde gemiadamları tahsis edilen yatma, dinlenme ve yemek yerleriyle gemide bulundurulacak ilaç, tıbbi alet ve malzeme ve revirlerde bulunması gereken şartlar ve gemiadamlarına verilecek iaşe maddelerinin ölçü ve nitelikleri bu şart ve niteliklerinden hangilerinin önemleri bakımından esasa ilişkin ve 1’inci derecede ve hangilerinin ise ikinci derecede sayılacakları ve iaşe ile ilgili ne çeşit kurullar kurulacağı ve bu kurulların görev ve yetkileri Çalışma ve Sosyal Güvenlik, Sağlık ve Sosyal Yardım ve Ulaştırma Bakanlıkları tarafından beraberce hazırlanacak bir yönetmelikte gösterilir.
-
B) Gemiadamı, işveren veya işveren vekili tarafından sağlanacak iaşenin yukarıda sözü geçen yönetmelikte gösterilen ölçülerden noksan olması halinde aradaki farkın bedelini veya iaşenin hiç verilmemesi halinde tamamının bedelini işveren veya işveren vekilinden isteyebilir.
-
C) Şu kadar ki gemiadamının iddiasını, tazminde esas teşkil edecek iaşe ve şartlardaki aksamanın vuku bulduğu günde durumu işveren veya işveren vekiline veya kaptana bildirmesi şarttır.
-
D) Hepsi.
40) Bir ayda işçi ücretlerinden ceza olarak en fazla kaç yevmiye tahsil edilir?
-
A) Bir ayda 1 gündelikten fazla olamaz.
-
B) Bir ayda 2 gündelikten fazla olamaz.
-
C) Bir ayda 3 gündelikten fazla olamaz.
-
D) Bir ayda 4 gündelikten fazla olamaz.
41) Gemiadamlarının gemilerde oluşacak zarar nedeniyle işverene karşı sorumlulukları işverence hangi şekilde kesintiye dönüştürülür?
-
A) Hizmet akitlerinde işveren veya işveren vekilinin tazminat karşılığı olarak gemiadamı ücretlerinden geçici olarak alıkoyacağı miktar on haftada eşit taksitlerle kesilmek üzere gemiadamının on günlük ücret tutarından fazla olamaz. Tazminat karşılığı bu kesintiler, bütün iş süresi içindir ve bundan bir miktar mahsup edilince yeniden aynı esaslar dairesinde kesinti yapılabilir.
-
B) Tazminat kesintileri, mahsup yapılmasını gerektirecek bir zarar yapılmadan işten ayrılma hallerinde gemiadamına kesintisiz olarak geri verilir. Tazminat karşılığı geçici olarak alıkonulan paradan, mahsup yapılması gerektiği zaman gemiadamı isterse işveren kendisine mahsubun hangi esaslara göre yapıldığını anlatmak ve buna ait hesaplarla fatura ve başka belgeleri göstermek zorundadır.
-
C) Tazminat karşılığı olarak alıkonulan paradan ancak o gemiadamı tarafından yapılan zarar için mahsup yapılır.
-
D) Hepsi.
42) Yıllık ücretli izin süresi hangi şekilde uygulanır?
-
A) 6 aydan bir yıla kadar hizmeti olan gemiadamları için 10 günden ve 1 yıl ve daha fazla hizmeti olanlar için yılda 1 aydan az olamaz.
-
B) 6 aydan bir yıla kadar hizmeti olan gemiadamları için 15 günden ve 1 yıl ve daha fazla hizmeti olanlar için yılda 1 aydan az olamaz.
-
C) 6 aydan bir yıla kadar hizmeti olan gemiadamları için 20 günden ve 1 yıl ve daha fazla hizmeti olanlar için yılda 1 aydan az olamaz.
-
D) 6 aydan bir yıla kadar hizmeti olan gemiadamları için 25 günden ve 1 yıl ve daha fazla hizmeti olanlar için yılda 1 aydan az olamaz.
43) Aşağıdakilerden hangisi yıllık izin hakkında doğru bir şekilde ifade edilmiştir?
-
A) İzin işverenin uygun göreceği bir zamanda kullanılır. Bu haktan feragat edilemez.
-
B) Bir aylık izin, tarafların rızasıyla aynı yıl içinde kullanılmak suretiyle ikiye bölünebilir.
-
C) Gemiadamı, yıllık ücretli iznini yabancı bir memleket limanında veya hizmet aktinin yapılmış bulunduğu mahalden gayri bir yerde kullanmaya zorlanamaz.
-
D) Hepsi.
44) Gemiadamı, dilerse, işveren veya işveren vekilinden ücretli izne ilişkin olarak kaç gün ücretsiz yol izni isteyebilir?
-
A) 7 güne kadar ücretsiz yol izni isteyebilir.
-
B) 8 güne kadar ücretsiz yol izni isteyebilir.
-
C) 9 güne kadar ücretsiz yol izni isteyebilir.
-
D) 10 güne kadar ücretsiz yol izni isteyebilir.
45) İşçiye, evlenmesi hâlinde kaç gün ücretli izin verilir?
46) İşçiye, ana veya babasının, eşinin, kardeşinin, çocuğunun ölümü hâlinde kaç gün ücretli izin verilir?
47) Aşağıdakilerden hangisi İş Kanunu'nun amaçlarından biridir?
-
A) İşçilerin çalışma şartlarını düzenlemek.
-
B) İşçilerin çalışma ortamına ilişkin hak ve sorumluluklarını düzenlemek.
-
C) İşçi ve işveren arasındaki hakların karşılıklı gözetilmesini sağlamak.
-
D) Hepsi.